Хелоуин е празник, повлиян от дългогодишната американска традиция, в която на 31 октомври, нощта преди Вси светии, духовете на мъртвите се вдигат, наравно с всички страшни привидения. За да могат хората да вървят редом с тях и да не бъдат познати и нападнати, те трябва да носят страшни маски. Тази традиция, от своя страна, е заимствана от някои келтски и дори галски обичаи, които отбелязват края на жътвата и смяната на лятото със зимата. Днес Хелоуин се празнува предимно от децата – те се обличат в костюми, събират се на групи и посещават съседите си, за да получат лакомство или за да направят безобидна шега/трик. След края на обиколката, децата се събират в нечий дом или на определено място, разказват си истории за призраци или гледат тематични филми. Хелоуин е и времето, в което хората осъзнават, че все още има неразкрити мистерии. 

Какво се прави на Хелоуин?

Мрачната есенна атмосфера, влажния въздух, изпъстрените в жълто и оранжево дървета по улиците са идеалното време за магически реализъм – да се случи нещо необичайно, отвъд човешките разбирания. Таласъмите, вампирите, змейовете са все същества на нощта – аутсайдери, на които хората са приписвали най-големите си нещастия и с които са си обяснявали болестите и внезапното изчезване на техни познати по пътищата. Като са нямали с какво да се борят срещу тях, те са могли да се предрешат като тях и дори да ги сплашат: „Каквото те могат добре, ние го можем по-добре.“ 

След емигрирането на ирландците на американска земя и усвояването на келтските традиции, включително носенето на страшни костюми, празнуващите започват да украсяват и домовете си. Една от най-символичните украси е тиквеният фенер, наречен „Джак“. Избирането на подходящата тиква за Хелоуин е също толкова важно, колкото избора на подходяща елха за Коледа. Когато тиквата бъде избрана, се изрязва малко капаче около дръжката, а сърцевината се изстъргва с лъжица (най-трудната задача, в която взима участие цялото семейство). След като тиквата е готова, се изрязват лукави очи и голяма усмихната уста. Във вътрешността се слага свещ или фенер, а капачето се поставя обратно. С вътрешността на тиквата американците правят пай, а българите – тиквеник или печена тиква с мляко и захар. 

Деца облекли се за Хелоуин

Друго любимо занимание на Хелоуин е носене на призрачни костюми – от традиционните вещици и дяволи до митологичните мумии, чак до героите на най-известните хорър филми като Чъки. Костюмите могат да са цели, частични или само диадема/шапка. Театралният грим е също много ефектен – бяло като тебешир лице и струйка кръв, стичаща се от устата могат да имат силно въздействие. Възрастните също организират свои партита с костюми, докато децата събират лакомства от съседите. По-големите посещават къщи, за които се носят слухове, че са обитавани от духове. За някои хора документирането на подобни места са начин за препитание. 


За да украсите и вие в духа на Хелоуин, ви е нужен сет от балони в черно и оранжево (може и златно). Принтовете с прилепи и паяжини са опционални. Направете си тиквено лате с канела, тиквена супа или изпечете тиквените семки на фурна. Щруделът с ябълки е също много актуален. Запалете колкото може повече чаени свещи, за да създадете мистична атмосфера. Изпробвайте наситен, готик грим. Запалете огън на открито и се съберете семейно. Ако жаравата е достатъчна, можете да изпечете кестени или картофи. В случай, че празнувате сами, прочетете трилър или детективска мистерия. Ако сте в семейно обкръжение, изпробвайте играта „Криминалист“ и открийте извършителя по оставените експертизи и улики. Споделете странни и необясними случки от миналото, феномени и неочаквани съвпадения, които са ви оставили силно впечатление. 

Кога е Хелоуин 2023?

Кога се празнува Хелоуин

Тази година, 2023-та, Хелоуин се пада във вторник. Тъй като за България Хелоуин не е традиционен, а възприет празник, той се „отбелязва“ предимно от по-младите. Детските градини организират празненства, като украсата се подготвя от децата. Може да има програма с песни и игри, а за награда – торта и други лакомства. На партитата за възрастни почти не се носят костюми, най-често домино или диадема с рогца. Някои големи онлайн магазини правят Хелоуин промоции или Черен Хелоуин (петък). 

Каква е истинската история за Хелоуин?

Келтската история за Хелоуин

Оригиналният Хелоуин е келтски празник, който съществува от близо хиляда години. Вярва се, че в нощта на 1 ноември границата между света на живите и на мъртвите става толкова тънка, че е възможен преход от едното на другото място. Духовете на починалите се връщат в домовете си, при своите близки, но с тях идват и създанията на мрака, които пакостят. Задачата на живите е да направят всичко възможно да прогонят злите създания, като най-често за целта келтите са използвали огън и са носели страшни маски. Много подобна традиция има в България – това са кукерските игри, чиято роля е далеч по-комплексна и шумна. Разликата е, че не всеки може да бъде кукер и да участва. 

Не е сигурно дали Хелоуин е бил езически или християнски празник. Хората са се събирали около огромни огньове маскирани и са гадаели съдбата си. Огънят е привличат прилепи на ята, заради което тези нощни създания днес са неразделна част от всяка Хелоуин украса. Ябълките и тиквите участват, тъй като са сезонни плодове. Черните котки, от друга страна, са свързани с вярването, че когато вещиците опитват да скрият облика си, се трансформират в котка. Традиционните цветове на Хелоуин, черно и оранжево, символизират „смъртта“ на лятото и прибраната реколта. Днес Хелоуин е вторият най-доходен и известен празник в САЩ след Коледа. 

Има ли разлика между Вси светии и Хелоуин?

Кога е Вси Светии и има ли разлика с Хелоуин

Да, разлика има – това са два различни празника, като Хелоуин предшества и дори става причина за появата на Вси светии. Днес Хелоуин се празнува на 31 октомври, а Вси светии – на 1 ноември, но в миналото на 1 ноември се е чествал Хелоуин. Коренът на думата произлиза от „свят/светен“ и „вечер“, т.е. „вечерта на светиите“. Тогава християните са се обличали в дрехи на ангели и демони и са изигравали сцена - битка между доброто и злото. На следващия ден, 2 ноември, се е празнувал денят на душите на починалите, когато католиците са се молели онези, които чакат в Чистилището, най-сетне да попаднат в рая. 

В България Събора на всички светии или Неделята на всички светии се празнува на първата неделя след Петдесетница (11 юни, 2023). В католицизма датата е на 1 ноември, което изместило Хелоуин на 31 октомври.

Идеи за Хелоуин украси

Идеи за украса на апартамент за Хелоуин

Хелоуин наближава и време е да внесем магията и мистерията на празника у дома. Но как да превърнем обикновената обстановка в истинско Хелоуин царство? Ето някои творчески идеи, с които да впечатлите гостите си:

  1. Зловещи тиквени фигури: Запалете свещ във вътрешността на изрязани тиквени маски с зловещи или весели физиономии. Разпределете ги из дома ви, на терасата или до прозорците.

  2. Паяжини и паяци: Украсете дома с изкуствени паяжини. Добавете пластмасови или плюшени паяци, за по-автентичен вид.

  3. Светещи скелети: Закачете светещи в тъмнината скелети и кости в стаята или на вратата.

  4. Магически котли: Напълнете черни котли например със сух лед и вода, за да създадете мъгла и пара.

  5. Мистични свещи: Разпределете стари свещи или светещи в тъмнината плочки по стаите и на терасата.

  6. Зловещи портрети: Заменете някои от семейните си снимки с "призрачни" версии или снимки на зловещи герои.

  7. "Кървави" напитки: Поднесете напитките в прозрачни чаши, като добавите червен сироп или гренадин, за да придадете илюзията за кръв.

  8. Зловеща музика: Пуснете мистериозна и страшна музика или звуци за фон.

  9. Гробищни декорации: Създайте мини гробище в стаята или на терасата или ако живеете в къща в градината с изкуствени надгробни камъни и мъгла.

  10. Мрачни стаи / коридор : Използвайте черни завеси или покривала, за да затъмните стаите и да създадете призрачен ефект.

Без значение дали планирате голямо Хелоуин парти или искате просто да внесете настроението на празника у дома си, с тези идеи ще предизвикате възхищение и страх у всички гости. Нека Хелоуинът бъде празник, който никой не може да забрави!