Eсента e сезонът, през който в детските градини се организират състезания и конкурси за изработване на есенна украса. Целта на тези мероприятия е да научат децата да създават различни предмети и фигури със собствените си ръце, като след това покажат това, което са сътворили на организирана изложба. Победителите в тези конкурси получават награда и най-вече удовлетворение от добре свършената работа. Толкова много и интересни неща могат да се направят от зеленчуци, горски плодове, шишарки, листа и други подръчни материали или готови шаблони за есенна украса. Вие и вашите деца можете да създавате много красиви и цветни произведения, които те да представят в детската градина. И ако се чудите каква есенна украса можете да направите, то ние сме ви подготвили топ 10 идеи за това.

1. Есенна украса от листа

Есенна украса за градина

Най-лесният начин е да направите красива и цветна есенна украса от листа. Есента е сезонът, когато те са обагрени в различни ярки цветове, от зелено, бледо жълто, оранжево, червено и кафяво. Първата идея е от тях да направите страхотни букети, като използвате разноцветни листа и ги подредете така, че той да стане шарен. Палитрата от невероятни нюаси винаги създава много радост и настроение. Другият вариант е от картон да направите шаблон на тялото на таралеж и отгоре да залепите тънки и остри листа, които да наподобяват иглите му.

Есенна украса за градина 2

2. Есенна украса от ядки

Жълъдите, кестените, лешниците и други видове ядки могат да се също да се използват за есенна украса, защото от тях се получават различни фигурки. От жълъдите можете да направите малки пчелички, като с жълти боички боядисате черупката на райета и прикрепите малки тънки листенца за криле.

От кестените и малко пластилин, можете да измайсторите охлювчета или да използвате клечки за зъби, като ги прекършите леко в средата и забодете по четири от тях от всяка страна на кестена, за да направите паяк.

Есенна украса за ядки

3. Клоун от тиквичка

Тиквичката също е подходяща за направа на есенна украса. Чудесна идея е от нея да направите клоун, като изрежете две еднакви капачета от двата ѝ края, които да прикрепите с клечки за зъби от двете страни в долния край, като обувки. Ръцете на клоуна могат да се направят от две по-къси шушулки фасул, а носът му от кръгла люта чушка. Отгоре сложете няколко дребни листа от цветя за коса и кръгло парче дебел плат за шапка, които също може да прикрепите с клечки за зъби.

Есенна украса за градина 3

4. Бухал от тиква

Направата на бухал от тиква е още един начин да направите есенна украса.. Крилата, очите и клюна можете да изрежете от дебел картон, след което да ги залепите по местата им върху тиквата, с помощта на двустранна лепенка. Перата по гърдите и крилата могат да бъдат направени също от хартия, под формата на обърнати капки.

5. Агне от карфиол

Структурата и формата на карфиола, много наподобява къдравата вълна на овцата. Изрежете внимателно стеблата, така че да запазите цялостта му и във вдлъбнатината пъхнете малък патладжан,, който е идеален за глава на овцата. Краката ѝ могат да бъдат направени от дървени шишчета, покрити с пластилин.

6.Таралеж от шишарки

Още една идея за таралеж, но този път направен от шишарки. За направата  му са идеални разтворените борови шишарки. Муцуната и лапичките на таралежа можете да направите от солено тесто или пластилин.

Таралеж от шишарки

7. Гъсеница от ябълки

За красива есенна украса можете да използвате и малките градински ябълки. Какво да направите от тях ли? Ами гъсеница, защото тя се прави изключително лесно и може да зарадва дори най-малките деца. За целта трябва да свържете ябълките една с друга, с помощта на клечки за зъби. Крачетата ѝ можете да направите от кестени, прикрепени към ябълките също с клечки за зъби, а носът може да се направи и от неузрял чери домат.

Гъсеница от ябълки

8. Венец от есенни цветя

За красива есенна украса могат да се използват не само плодовете и зеленчуците, но и цветята. От различни изсушени цветя може да се направи чудесно табло за есента, под формата на хербарий. От цветята можете да направите и букет или есенен венец, към които да се добавят дребни горски плодове, като мечо грозде, боровинки или шипки.

9.Къщичка от клечки и листа

Още една идея за есенна украса е да направите горска къщичка от клечки и листа.. За основата, върху която ще стои къщата, използвайте дебел картон, Ще ви трябва и малка картонена кутия, за да направите рамката на къщата или четири отделни листа дебел картон, както и още един лист, за да направите покрива. Стените на къщичката можете да покриете с малки пръчици, залепени с лепило. На покрива можете да залепите и борови клонки, а прозорците можете да оформи със зърна ориз, залепени върху пръчките.

10.Картина от семена

За украса на стените могат да се използват различни семена и зърна, за направа на различни картини. За са нарисувате своя пейзаж с тях ще са ви необходими парче картон, върху който да лепите зърната царевица, червен боб, нарязан грах, елда, семена от копър или кимион, кафе, черен пипер, черупки от шам фъстък, пшенични зърна и други.

За направата на всички тези модели, можете да използвате и шаблони за есенна украса, които се продават в интернет.

Гъсеница от плодове

Бонус : Есенни украси за детска градина и училище

Вдъхновете се от богатството и разнообразието на есенните цветове и форми. Позволете на децата да използват естествени материали като листа, плодове и клонки, за да създадат свои украшения. Те могат да изработват гирлянди от сушени листа, картини с отпечатъци от листа или дори есенни корони. Малките уметници могат да рисуват, изрязват и лепят, превръщайки природните материали в ярки, уникални и оригинални творби. Съчетайте украсите с различни образователни дейности, които развиват наблюдателността и творческите умения на децата, като ги научавате на ценностите на природата и сменящите се сезони.

Вижте богата гама продукти за украса тук : Есенни украси за детска градина и училище