Коледа е времето от годината, когато уютът на дома се превръща в център на празничните тържества. Едно от най-вълнуващите неща е да добавите личен и творчески елемент към вашата коледна украса. Ето 20 уникални идеи от типа "направи си сам", с които да внесете коледно настроение във вашия дом.

Коледни гирлянди от хартия

Коледни гирлянди от хартия

Изрежете и сгънете цветна хартия, за да създадете ефектни гирлянди, идеални за украса на стени или прозорци. Използвайте цветна или брокатена хартия, за да изрежете разнообразни форми като звезди, снежинки, елхички или дори ангели. Можете да експериментирате с различни размери и дължини, за да създадете уникални и изящни гирлянди, които могат да бъдат окачени на стени, прозорци, врати или дори около коледната елха. За допълнителен ефект, добавете малки светещи LED светлини към гирляндите. Включете и децата за повдигане на коледното настроение и укрепване на празничния дух.

Декорации от естествени материали

Използвайте шишарки, клонки и сушени плодове, за да създадете естествени и ароматни коледни украси. Използването на естествени материали за коледна украса добавя топлина и автентичност към вашия празничен декор. Съберете шишарки, сухи клонки, листа, евкалипт, сушени плодове като портокали и ябълки, и дори канела, за да създадете органични и ароматни украшения. Можете да създадете венци, аранжировки за маса или дори уникални коледни дървета от клонки. Оцветете шишарките със златна или сребриста боя, за да добавите елегантност, или ги оставете в техния естествен вид. Естествените декорации са не само красиви, но и създават неповторим уют и топлина във вашия дом.

Ръчно изработени коледни картички

Ръчно изработени коледни картички

Изработете уникални коледни картички с помощта на хартия, печати и акварелни бои. Използвайте различни техники и материали като цветна хартия, печати, ленти, блестящи маркери и акварелни бои, за да създадете уникални и персонализирани картички. Можете да експериментирате с различни стилове - от традиционни и класически до модерни и абстрактни дизайни. Добавете лично послание или стихотворение вътре, за да направите картичката още по-специална.

Ръчно изработени фигурки за коледната елха

Ръчно изработени фигурки за коледната елха

Можете да изработите класически мотиви като снежинки, звезди, снежни човеци или ангели, както и по-оригинални дизайни, отразяващи вашето лично виждане. Ръчно изработените фигурки добавят индивидуалност и уникален стил към вашата коледна елха и създават уютна и топла атмосфера във вашия дом. Това е чудесен начин също така да се включат и децата в празничните подготовки, като им позволите да изразят своето въображение и творчески способности.

Коледни свещници от стари чаши

Коледни свещници от стари чаши

Измийте и почистете старите чаши, след което ги декорирайте с коледни мотиви като използвате специални бои за стъкло (ако нямате специална боя може да ползвате и акварелни боички или маркери), блестящи лепила или дори прозрачни лепенки. Можете да добавите допълнителен блясък, като обвиете дръжката или основата на чашата с коледни ленти или тънък проводник с малки светещи светлини. След като декорацията изсъхне, поставете малки чаени свещи вътре в чашите. Тези свещници са идеални за украса на масата за Коледа, камината или дори като част от по-голяма декоративна композиция. Те създават топла, уютна и празнична атмосфера във вашия дом.

Коледен венец

Коледен венец

Коледният венец е класически елемент от празничната украса, който може да бъде лесно направен и персонализиран у дома. Започнете с избора на основа за венеца - може да бъде от метален пръстен, венец от слама или дори ръчно изработен от клонки и зеленина. Обвийте основата с естествени материали като клонки от бор, ела или евкалипт, добавете шишарки, сушени цветя или плодове за естествен вид. За по-сияен и празничен ефект, украсете венеца с коледни топки, блестящи ленти или дори светлинки. Венецът може да бъде окачен на входната врата, над камината или като централна декорация на стена. Създаването на собствен коледен венец е не само забавен проект, но и страхотен начин да внесете личен допир в празничната украса.

Снежинки от дървени щипки

Снежинки от дървени щипки

Преобразете старите дървени щипки в изящни снежинки с малко боя и лепило. Разглобете щипките и ги залепете обратно с лицевата страна една към друга, за да създадете равномерни краища. След това ги боядисайте в бяло или други коледни цветове и добавете блестящи детайли или брокат за допълнителен блясък. След като изсъхнат, залепете няколко щипки заедно във формата на снежинка. Тези декоративни снежинки могат да бъдат използвани за украса на коледната елха, прозорци или дори като част от по-голяма зимна композиция. Те са чудесен начин да добавите уникален и творчески елемент към вашата коледна украса.

Украса от перли и мъниста

Украса от перли и мъниста

Изработването на коледна украса от перли и мъниста е изключително приятен и творчески начин да добавите елегантност и блестящи акценти към вашата коледна украса. Можете да използвате мъниста и перли с различни размери, форми и цветове, за да създадете всичко - от сложни гирлянди и висулки за елхата до стилни коледни венци. Може да използвате подръчни материали или да купите готови мъниста. Нанизвайте перлите и мънистата на тънка проводник или прозрачна нишка и експериментирайте с различни модели, за да създадете уникални и атрактивни дизайни. Тези ръчно изработени украшения могат да бъдат използвани за добавяне на блясък към коледната елха, като акценти на подаръци или дори за украса на масата за Коледа. Те също така са страхотни за правене с деца, като предлагат забавление и възможност за творческо изразяване.

Подаръчни опаковки с ръчно изработен коледен дизайн

Подаръчни опаковки с ръчно изработен коледен дизайн

Опаковайте подаръците с уникално украсена хартия, която сте украсили сами.

Коледни звезди от хартия

Коледни звезди от хартия

Сложете малко творчество в изработката на хартиени звезди за украса на елхата. Използвайте цветна или блестяща хартия, за да изрежете и сгънете звезди в различни размери. Можете да създадете прости петолъчи звезди или да изпробвате по-сложни дизайни като триизмерни звезди. За допълнителен блясък, украсете готовите звезди с блестящи маркери, блестящи бои или дори малки кристали. Тези хартиени звезди могат да бъдат окачени във въздуха, залепени на прозорци или използвани за украса на коледни подаръци. Те предлагат един изключително персонален и топъл начин да добавите коледно вълшебство във вашето пространство.

Мини елха от клончетата

Мини елха от клончетата

Използвайте малки клончета които можете да отчупите или купите допълнително за създаване на елха в мини размер. Началото може да бъде поставено с намирането на няколко клонки - те могат да бъдат различни по размер и форма, за да добавите текстура и дълбочина на вашата мини елха. След като сте подготвили клонките, подредете ги във форма на елха и ги залепете върху стабилна основа като дървен блок или тежка ваза. Може да използвате и за основа триъгълник от стириопор към който да прикрепите клонките. Може да ползвате пистолет за топло лепене или тиксо / лепило или просто червен или зелен конец с който да ги вържете едно за друго. Можете да добавите допълнителна декорация като малки коледни топки, светлини или дори да ги пръснете с коледен спрей или боядисате клонките в бели или златни нюанси, за да създадете по-светъл и празничен вид. Тази мини елха е идеална за поставяне на маса, бюро или като част от по-голяма коледна дисплей украса.

Светещи гирлянди в стари малки бурканчета

Светещи гирлянди в стари малки бурканчета

Украсете малки стъклени буркани като сложите в тях led лампички на батерии за уютна атмосфера.

Възглавници с коледни мотиви

Възглавници с коледни мотиви

Добавете празнично настроение към дивана или креслата с ръчно добавени коледни щампи или ръчно ушити елементи и бродерии.

Коледнa украса за входната врата

Коледнa украса за входната врата

Създайте ръчно направен коледен венец от коледни играчки или клонките на елхата. Може да добавите и гирлянд или Led лампички на батерии.

Коледни украси за масата

Коледни украси за масата

Коледните украси за масата са ключов елемент в създаването на празнична атмосфера за семейни обеди и вечери. Стартът може да бъде поставен с избор на централна декорация - може да бъде коледен венец, аранжировка от свещи или дори елегантно подредени клонки и шишарки. Добавете малки фигурки, като снежни човеци или елени, за да добавите още коледен дух. За допълнителен блясък, разположете малки светлинки или златни и сребристи акценти по цялата дължина на масата. Не забравяйте и за коледните салфетки, чинии и чаши, които също могат да бъдат вписани в общата празнична тема. Тези украшения не само създават уютна и топла атмосфера, но и допринасят за празничното настроение на всяка храна. Тук може да разгледате богата гама от коледни салфетки, чинии и декорация : Коледна украса за маса

Подложки за чаши с коледна тематика

Подложки за чаши с коледна тематика

Изработете подложки за чаши с коледни дизайни, използвайки цветна хартия, изрежете и залепете. Може да използвате и червена лента или конец, както и канап за украса.

Декоративни коледни фигурки

Декоративни коледни фигурки

Прегънете от цветна хартия и сгънете фигурки на елха, Дядо Коледа, елф и други.

Може да видите как да направите лицето на Дядо Коледа от хартия чрез пригъване - тип Оригами. 


Коледни шишарки с боя и брокат

Коледни шишарки с боя и брокат

Оцветете шишарки в златисто, сребристо или други коледни цветове за елегантна украса. Намерете няколко шишарки (или ги купете от магазин тип diy) и ги оцветете с боя в златисти, сребристи, бели или традиционни коледни цветове. Ако имате коледен спрей за елха в бял цвят може да го използвате в оцветяването на шишарките. След като боята изсъхне, добавете брокат за допълнителен блестящ ефект, като го нанасяте с четка или просто потапяте влажните шишарки в брокат. Тези оцветени и брокатени шишарки могат да бъдат използвани за украса на коледната елха, като част от централна аранжировка на масата или дори за създаване на уникални коледни венци и гирлянди. Тази идея е идеална за добавяне на традиционен, но същевременно луксозен вид към вашата празнична украса.

Може да приложите тези идеи и да я адаптирате спрямо уюта и стила на вашия дом, експериментирайте и със нови хрумвания и може да споделите с хаштаг към нашата instagram страница - #zabava.bg