Накратко, това е парти, което се организира малко преди бебето да се роди. Целта на празненството е да се покаже емоционална подкрепа на майката, заради което изначално са били канени единствено жени. Днес всеки може да присъства, стига да носи със себе си специален бебешки подарък – розов или син, ако полът е известен, или неутрален, ако все още майката го пази в тайна.

Традицията „бейби шауър“ е сравнително нова. Това всъщност е било събитие, което е започвало малко преди термина на майката. Участвали са нейни съседки и близки, които са били край нея преди, по време и след раждането. В продължение на месец, след като бебето се появява на бял свят, тези жени са се грижели за домакинството на родилката. След няколко месеца родилката организира истинско парти, на което приготвя изобилно угощение като благодарност. Съвременната медицина променя изначалния начин на празнуване и днес той се превръща в парти, на което близките показват подкрепата си с подаръци.

Кога се празнува?

Обичайно празненството се отбелязва следобед, четири до шест седмици преди термина. Организира се от приятел или роднина на бъдещата майка (никога от самата майка). Единствено задължение на жената е списъкът с гости. Душът може да се проведе веднъж или няколко пъти, в случай че искате да отбележите празника по един начин със семейството си и по друг с приятели и колеги.

Тема на партито

Няма задължителни цветове, които трябва да се включат, но можете да заложите на синьото и розовото, ако полът е известен, или и на двата цвята, ако бъдещата майка иска да държи всички в напрежение до последния момент. В такъв случай вземете розови и сини балони и черни балони с щампа „Момче? Момиче?“. Ако искате по-меки, пастелни тонове, добавете бели балони. Когато полът е вече известен, възползвайте се от специалните фолиеви балони за момче или момиче с надпис “Baby Shower”. Балоните са десет на брой, имат клапа и се пълнят с въздух.

Разкриване пола на бебето

Ако майката иска не само да отпразнува скорошното раждане, но също така да се възползва да разкрие пола на детето, възползвайте се от специалните парти конфети. Обикновените конфети се предлагат с размер 30 и 40 см. Външно опаковките са еднакви, като съдържанието можете да изберете от падащото меню – яркорозови или яркосини хартиени лентички. В един от моделите има прибавени четири пеперуди от златно фолио и още четири в съответния цвят. Последният вид конфети е във формата на бутилка шампанско – изобретателна и неочаквана изненада за всички гости.

Сандвичи и лакомства

Храната на подобни партита винаги е лека и освежителна – сандвичи, малки пастички, бисквити, плато с плодове. Сервира се чай, кафе и студени напитки. Изберете покривка в меки, нежни тонове. Наредете между чиниите и чашите декоративни розетки – обикновени или със златен кант. Възползвайте се от разнообразните декоративни клечки с пълзящо бебе, кошница с бебе, бебешко гащеризонче, количка или надпис “Baby”.

Игри

Забавна игра на подобно парти е всяка гостенка да вземе по един балон гигант и да го върже около кръста си като корем. Жените се състезават по двойки или всички заедно, като взимат пътечка за йога и следват упражненията, като внимават да не спукат балона. Повишете нивото на трудността, докато накрая остане само една участничка с непокътнат балон. Целта на играта е да разсмеете бъдещата родилка.

Когато сте поканени на парти „Бейби шауър“

Отговорете на поканата с твърдо „да“ или „не“, тъй като „може би“ няма да помогне с организацията. Когато купувате дрешка за бъдещето бебе, купете поне два размера – от 3 до 6 месеца и от 6 до 9 месеца. Понякога подаръците на тези партита са само за майката, така че е напълно приемливо да ѝ вземете козметика или ароматна свещ.