От това как организирате празничната декорация за маса за Коледа зависи как отбелязвате самото събитие. Дали за вас е достатъчна малка елхичка в ъгъла, или предпочитате домът ви да тъне в зеленина и многоцветни светлини? Дали менюто ще бъде по-скромно, но подбрано, или ще заложите на изобилието? Ако все още не сте решили как да преобразите празничната маса, запознайте се със следните десет уникални идеи.

1. Дива Коледа

Ако не обичате ярките цветове, независимо дали са червено или синьо, но обожавате природата, обмислете украса от иглолистни клонки. Най-известни са ела, смърч и бор. По-екзотични и трудни за намиране са нормандската ела, синият смърч и ела Фрейзър. В случай, че живеете близо до иглолистна гора или край вас се продават коледни елхи, разполагате с по-голямо разнообразие от иглолистни клонки.

Първо определете на какво държите – да изглеждат гъсти и наситено зелени или да ухаят приятно. Смолите на елата Фрейзър се смятат за едни от най-благоуханните, докато нормандската ела има много по-нежен и непретенциозен аромат. След като подберете достатъчно клонки за украса, ги измийте в хладка вода и подсушете. Когато са напълно сухи, ги наредете по протежението на масата, ако е правоъгълна, или в центъра, ако е кръгла. Добавете високи и широки бели свещи, а в основата им подредете ядки – лешници, орехи, костилки от кайсии. За цвят добавете няколко зърна джел, червена панделка или червени чаени свещи. Украсата можете да наредите върху гола дървена маса или бяла покривка.

2. Заснежена Коледа

Тук отново използвате иглолистни клонки, този път без значение дали са естествени, или изкуствени. Преди да наредите клонките, пръснете снежен спрей по върховете. Аранжирайте клонките по дължина или във формата на венци. Добавете бяла вата, памук и декоративни снежинки. По избор поставете в двата края и средата панделки от лен с принт на снежинки.

3. Брокатена Коледа

За наистина специална, блестяща Коледна украса за маса, преобразете гостната с празнична покривка за еднократна употреба на златни точки. Аранжирайте топки, звезди и гирлянди, останали от украсата на елхата. Вземете спрей за коса с брокат и изберете между три цвята – червен, сребърен и златен, като сребърният и златният могат да бъдат смесени на места, за да се получи преливане. Завършете с високи свещи в сребърен или червен брокат или червени коледни панделки. Ако работите с насипен брокат, използвайте специално лепило, за да не попадне в храната.

4. Бяла Коледа

За разлика от „Заснежена Коледа“, тази тема изисква абсолютно всеки предмет на масата да бъде в бяло, сребърно и бледосиньо. Украсата е изцяло изкуствена – бели клончета, бели снежни човеци, Дядо Коледа и Снежанка, бели мини елхички и дори бели шишарки. Чиниите трябва да са плоски, купите – не особено дълбоки, а чашите – задължително прозрачни, в най-добрия случай кристални.

5. Класическа Коледа

Зелено, червено и златно са цветовете, които доминират в класическата палитра. Покривката е тъмночервена или на каре. Чиниите са тежки, рисувани, най-добре троянска керамика. Зеленината е съвсем оскъдна – няколко клончета тук и там, за да се остави повече място за едри шишарки, яркочервени и златни топки. Ако украсата е „на островчета“ в различни части на масата, използвайте гирлянда от перли, за да ги съедините покрай съдовете. За финал изберете между чаени свещи в различни цветове, високи или с орнаменти. За украса на детската маса може да ползвате : Парти чинии с коледни орнаменти

Виж : Парти чинии - Коледна украса 20бр

6. Приказна Коледа

Помислете за любимата си Коледна приказка или анимационен филм, било то Лешникотрошачката или Коледна песен. Поставете на видно място фигурка на лешникотрошачка, еленче, Дядо Коледа или любим герой на вашето дете. Гринч, Джак Скреж и дори Скрудж са също много популярни. За по-семейна и сплотена атмосфера, помолете детето си да ви помогне с украсата, като направи гирлянди от хартия за апликиране, поздравителни картички и орнаменти за украса.

Виж : Коледна украса за бутилка - Джуджанка и джужанко

7. Модерна Коледа

В тази празнична палитра всичко е изчистено и приведено до перфектни стойности. Избирате два основни цвята – бяло и тъмночервено, бяло и черно или бяло и златно. Съдовете, покривката, салфетките, дори украсата – всичко трябва да е в тези два цвята. Препоръчително е да няма никакъв гланц или глазура – повърхностите ще изглеждат по-строги и изтънчени, ако са изцяло матирани. Разчупен и не толкова ангажиращ вариант на модерната тема е да изберете Коледни покривки за маса в един ярък цвят, за предпочитане нощно синьо, докато всичко останало е в неутрални цветове – светлосиво, бежово, бяло, прозрачно.

Виж : Парти салфетки с коледна украса - 20бр

8. Сладка Коледа

Ако обожавате аромата на прясно изпечени курабийки и други лакомства, пригответе се един-два дни предварително. Ще са ви нужни разнообразни формички за курабийки и най-вкусната рецепта за тестото. Изпечете звезди, сърца, топки, човечета. Използвайте поставки за мъфини в различни цветове, на едно и на две нива, за да наредите празничните курабийки и да изпълните цялото помещение със сладката миризма на канела и джинджифил. За останалата украса използвайте фигурки, които наподобяват самите курабийки, добавете бонбони, шоколади и други сладки изкушения.

9. Сияйна Коледа

Соларните Коледни лампички са най-подходящи за случая. Те приличат най-много на топки за украса, разноцветни са и ще изглеждат потресаващо, ако украсите масата с тях. Добавете иглолистни клончета или бяла вата, за да скриете кабелите. Друг вариант е да използвате мини елха или дръвче с лед лампички. Можете да пробвате с прозрачен балон за подаръци, ръчно изработени топки, стъклен глобус или ваза.

Виж : Коледни свещи за парти

10. Нетрадиционна Коледа

От години хората се опитват да разчупят традицията и да добавят нещо ново, но познато. Розите са точно този елемент. Те са също класически, сами по себе си, и изглеждат еднакво добре, независимо дали ще украсите с тях Коледната елха, или празничната трапеза. Също като иглолистните клонки, могат да са изкуствени или естествени. Колкото по-едри и наситено червени, толкова по-добре. Видовете Celestial Night (Небесна нощ) са виненочервени и се отличават с издръжливостта си зимно време. Шарлота е също много подходящ вид със своите гъсторазположени венчелистчета и интензивен аромат.